Mångfaldsliberalt perspektiv

på aktuella förhållanden, händelser och debatter i vårt samhälle


 

Granskning av argument och fakta i
Dick Sundevalls artikel om Peter Springare

Einar Björklund

 

Angivet författarnamn är en pseudonym då den egentliga författaren önskar förbli anonym. Redaktören av denna webbplats är inte den som har skrivit inlägget, men publicerar det i egenskap av ansvarig utgivare.

En avsikt med att publicera detta inlägg är att vid tillfälle använda detta meningsutbyte, inklusive föregående och eventuella efterkommande inlägg, för ett försök med formell analys av argument och motargument och dessas relation till publicerade berättelser och andra fakta.

Följande har hänt: Polismannen Peter Springare gjorde ett uppmärksammat debattinlägg på Facebook den 3 februari (referens pan-3993 i slutet av denna artikel). Han fick både instämmanden (ref. pan-3959, 3960) och mothugg. Ett av de senare är ett debattinlägg av Dick Sundevall i Aftonbladet den 15 februari (ref. pan-3992). Jag har gått igenom Dick Sundevalls inlägg och har kritiska synpunkter på många av de punkter han tar upp. Här följer direkta citat från hans artikel, i kursiverad form, följda av mina kommentarer.

1. "Det är alltså 99,9 procent av landets invandrare som just nu inte avtjänar något straff för brottslighet." Detta är intressant för den som hatar invandrare och söker argument för att stärka sin uppfattning. Om man däremot är intresserad av hur invandring påverkar brottsnivåerna i samhället så är det andelen brott som begås av invandrare som är intressant, inte tvärtom.

2. "Den vanligaste förekommande utlänningen i norska fängelser har till och från varit en svensk". Svenskar torde vara den största invandrargruppen, så detta är knappast relevant.

3. "Genom åren har finländare varit en av de största invandrargrupperna i svenska fängelser." Se punkt (2), mutatis mutandis.

4. "Det är från de närmaste grannländerna som de flesta invandrare kommer som döms för olika brott." Se punkt (2), mutatis mutandis.

5. "Idag sitter det så många engelsmän i fängelser i andra länder att de till och med har en egen tidning som distribueras bland dem." Vilket är ett tecken på att det finns många engelsmän utomlands. Den aktuella frågeställningen är emellertid överrepresentation.

6. "Vi har problem i Sverige med vissa förorter där det begås alldeles för många brott. Inte minst våldsbrott. Men det har vi alltid haft även om det skjuts mer idag." En väsentlig skillnad är dock att polis, brandkår, och ambulanser inte kan åka utan polisbeskydd, i vissa förorter, samt att parkeringsbolag slutat operera efter lunchtid för att parkeringsvakterna utsätts för hot om mord och grova våldtäkter.

7. "Jag är övertygad om att det fanns poliser som på den tiden pratade om problemen i några av de värsta förorterna i södra Stockholm. Närmare bestämt Högdalen, Rågsved, Hökarängen och Midsommarkransen. Eller i de västra förorterna, där problem av samma slag fanns i Vällingby och Hässelby." Samma argument som för punkt (6).

8. "Då som nu begår 80-90 procent av tonåriga grabbar kriminella handlingar. Allt från snatteri till mord. Skillnaden var att då var vi nästan bara infödda svenskar. Möjligen var någon finsk kille med i gänget."
- Andra skillnader var att ambulans och brandkår kunde åka in i områden utan polisbeskydd.
- Om skribenten vill hävda att nivån på kriminalitet är oförändrad så måste det underbyggas genom referenser till fakta, och hållas relevant. Snatteri är inte jämförbart med mord, för att ta hans egna exempel: Det är en viss skillnad på 80% snattare och 80% mördare.

9. "Om det idag är 70-80 procent unga invandrarkillar i vissa förorter, så är det inte konstigt att det i huvudsak är invandrare som begår brott där. Det är lika självklart som att det när jag var tonåring var i huvudsak infödda unga svenska killar som tog ut svängarna alldeles för mycket."
- Frågan är inte vem som begår brott i invandrarförorter (vilket mycket riktigt är en självklarhet), utan vilka som begår brott i samhället som helhet.
- Droghandel, gängskjutningar, och anfall på räddningstjänst brukar inte allmänt sett kallas för att "ta ut svängarna".

10. "Då som nu fanns det poliser som pekade ut vissa av oss förortskillar som speciella problem. Några år senare gick en del poliser ut i medierna och pratade om problemet med greker som man påstod langade knark. Ytterligare några år senare var det jugoslaver som pekades ut för allehanda brottslighet. Och chilenare. Sedan var det dags för kurder. Och med tiden somalier och syrianer, för att idag ha landat i muslimer i största allmänhet. Säkerligen har dessa enskilda poliser haft problem med några från det land de pekat ut. Men när man efter en tid granskat det här, har det visat sig att de utpekade grupperna inte alls stått för en stor del av brottsligheten i Sverige under den perioden."
- Poängen är att dessa grupper varit överrepresenterade (och därmed höjt brottsnivån i samhället, see punkt 1), vilket skribenten själv påpekar tidigare i texten: ("Samtidigt är invandrare överrepresenterade bland de som döms för brott i Sverige. Precis som det är i de flesta västländer.")
- Eftersin skribenten inte anger några årtal eller länkar är det svårt att utvärdera detta påstående om polisens trovärdighet.
- Den här frågan kan avgöras genom att regeringen publicerar den registerdata som redan existerar.

11: "Under de senaste tio åren eller mer har det vid snart sagt varje demonstration eller möte som arrangerats av öppna rasister eller smygrasister funnits motdemonstranter som i flygblad eller på plakat framfört parollen: Inga fascister på våra gator. Inget konstigt med det." Argumentet faller på att varken rasism eller än mindre smygrasism är samma sak som fascism.

12. "Och det inte minst när fascistiska och smygfascistiska organisationer har möten och demonstrationer" Att sd skulle vara fascistiska eller smygfascistiska är ett synnerligen kontroversiellt påstående, som därmed kräver belägg.

13. "Om mina antagna siffror ovan stämmer, vilket de nog gör, så har Springare alltså kommit kontakt med cirka två (2) procent av invandrarna i Örebro det senaste året." See punkt (1) ovan.

14. "Så var landar vi? Vi landar i en frågeställning. Är polisen Peter Springare en bra polis som stigit i graderna men som nu blivit frustrerad av att han kommit i kontakt med så många invandrare som blivit misstänkta för brott? Och vill förmedla det till allmänheten. Eller är han en person som politiskt hör hemma några snäpp till höger om Sverigedemokraterna?"
- Varför kan han inte bara vara sverigedemokrat - måste han vara flera snäpp mer extrem? Eller missnöjd moderat?
- Ska handlande, vars angivna syfte är konsekvent, logiskt och åtminstone potentiellt samhällsnyttigt, bedömas annorlunda beroende på personens politiska hemvist?

15. "Alltså ute i den bruna politiska avgrunden"
Det här är en mycket obehaglig insinuation, som inte hör hemma i en seriös diskussion såvida det inte presenteras ordentliga belägg. Det är som mitt klassiska löpsedelsexempel "Är kungen bög?" (som förstås aldrig tryckts). Här borde magasinet Paragraf publicera en ursäkt och ta Dick Sundevall i örat.

16. "Dock insåg någon i polishuset i Örebro att det här var så fel som det kunde vara."

Vad vi vet om banderollepisoden är följande, från en artikel i Nerikes Allehanda (ref. pan-3995):

"Niclas Persson hängde upp banderollen på Krämarhuset. Polisen begav sig dit för att ta ner den.
- Vi tänkte att ett tänkbart brott kunde vara hets mot folkgrupp, men snart såg jag [sic!] att det inte rymdes inom den tredje rekvisitdelen [politisk åskådning är inte skyddad enligt lagen om hets mot folkgrupp, bara ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning] , säger Peter Springare.
Han tog då beslutet att häva brottsmisstanken, men hann inte berätta det för poliserna på plats före de grep Niclas Persson.
/.../
[Senare] fick Peter Springare kontakt med poliserna på Våghustorget och kunde meddela att Niclas Persson inte längre var misstänkt för hets mot folkgrupp. Då släppte poliserna honom"

17. "Om mina antagna siffror ovan stämmer, vilket de nog gör, så har Springare alltså kommit kontakt med cirka två (2) procent av invandrarna i Örebro det senaste året". Se punkt (1),

18. "Invandrare är i Sverige som i andra länder överrepresenterade vad gäller brottslighet." See punkt (10).

19. Enligt en artikel i tidskriften Resumé har skribenten Dick Sundevall varit engagerad i FNL-grupperna och varit organisationssekreterare i Sveriges kommunistiska parti (ref. pan-3996).

Jag avslutar med ett citat från Peter Springare själv (som för tydlighetens skull aldrig varit organisationssekreterare i ett direkt antidemokratiskt parti, till skillnad från Dick Sundevall). Det kommer från hans Facebook-inlägg som skrevs en vecka efter det inledande inlägget, ref. pan-3994:

"Ahmeds pappa ville inte se sina barn bli dödade i ett sönderslitet, våldsamt, krigshärjat land. Han satsade allt han hade och flydde till Sverige. Han ville ge sina barn ett tryggare liv och en bättre framtid. I dag är Ahmed mördad. Brutalt nedskjuten på öppen gata i Sverige.

Väldigt många av brottsoffren i dessa våldsbrott jag och övriga grova brottsutredare i landet utreder, är just invandrare eller barn till invandrare. Därför är det inte heller så konstigt att jag fått så pass stort stöd av just invandrare, eftersom de förstår vad det är jag sätter fingret på."

pan-3993    Jag är så djävla trött.
Peter Springare i Facebok, 2017-02-03.

pan-3994    Rapport den 10 februari.
Peter Springare i Facebook, 2017-02-10.

pan-3995    Polisen om banderollen: 'Det blev tokigt'.
Anna Levin i Nerikes Allehanda, 2014-05-23.

pan-3996    Then: Left - Now: The media big shot.
Janne Sundling i Tidskriften Resumé, 2011-12-15.

pan-3959    Peter Springare har rätt – men ändå inte.
Martin Marmgren i AB, 2017-02-11.

pan-3960    Peter Springare har rätt om brott och invandrare.
Frederik Svärd i Smålänningen, 2017-02-11.

pan-3992    Vems ärenden går du, Peter Springare?.
Dick Sundevall i AB, 2017-02-16.

   
Författare:
    Einar Björklund

Artikelnummer:
    deb-064

Publiceringsdatum:
    2017-03-10

Senaste uppdatering:
    2017-03-18

 

Registrerad webbplats:
    Argument och fakta

Publicerande förlag:
    Volibri Förlag och IT

Ansvarig utgivare:
    Erik Sandewall

 

Länkar till:
   Mångfaldsliberalism
   Webbplatsen
   Förlaget
   Andra artiklar


  Länk till denna artikel: www.argumentochfakta.se/artiklar/064/granskning-sundevall-springare.html