Åskådning: Värdeliberalism


  sv   en  
 

  Innehållet i den här sektionen har till stora delar inarbetats i den nya boken "Värderingar, Liberalism och Islam" vilken presenteras på den nyinrättade sajten "Paraliberalt Perspektiv" på https://www.argumentochfakta.se/paralib/sv/renew-liberal/ . Även de artiklar i den här sektionen som inte inarbetats i boken återfinns nu på den sajten. Den här sektionen kommer att ligga kvar på nätet, men den kommer inte att uppdateras och bör inte länkas till.

Värdeliberalismens syn på mångfald

Vårt synsätt definieras i punkterna 20 och framåt i följande artikel:

red-220   En värdeliberal grundsyn. Utvidgad och reviderad version.
Erik Sandewall i Argument och Fakta,   2020-07-06

Följande är några viktiga aspekter i vårt förhållningssätt till mångfalden:

  • Mångfald i den angivna bemärkelsen är berikande för samhället och bör ses som en tillgång;

  • Samtidigt måste staten se till att mångfalden inte leder till splittring av samhället, till exempel genom att vissa grupper bildar egna parallellsamhällen med egna normer;

  • Staten måste därför vara tydlig med vilka samhällsgrundande värderingar som ska gälla, och reagera på lämpligt sätt när de inte respekteras;

  • Staten måste också bedriva en sådan politik att splittring och parallellsamhällen inte uppstår av sociala och ekonomiska skäl.

Den tredje och fjärde punkten innebär att vi ser två samverkande orsaker för splittring och utanförskap, alltså dels normupplösning och ideologisk påhuvudpunkternaverkan, dels sociala och ekonomiska faktorer. Bägge måste kunna bemästras. Den senare punkten är främst en fråga för invandringspolitik och socialpolitik och hanteras i den politiska processen och av de politiska partierna. För den här webbplatsen är det istället frågan om de samhällsgrundande värderingarna som står i centrum för intresset.

Skillnader mot andra synsätt

Vårt förslag till värdeliberalt perspektiv på mångfaldsfrågorna är inte knutet till något visst politiskt parti, utan vi vill att de här idéerna ska tas upp av flera av partierna så småningom. Vi för fram vårt perspektiv som ett alternativ till två tänkesätt i dagens politik, nämligen dels den etniska nationalismen som Sverigedemokraterna företräder, dels också en del vänsterliberala tänkesätt.

Avståndstagandet från etnonationalismen är självklart, eftersom vi ser mångfald som en tillgång och inte som ett problem, och eftersom vi tar ställning för integration snarare än separation av kulturella grupper.

Vad gäller vänsterliberala tänkesätt vänder vi oss mot den 'välfärdsliberalism' som ser sociala och ekonomiska faktorer som de enda orsakerna till splittring och utanförskap, och där man alltså vill lösa sådana problem enbart med socialpolitiska åtgärder. Vi tror att ideologi, normer och värderingar är lika viktiga för att hantera de problem som uppstått.

Vi vänder oss också mot den kosmopolitanism som betraktar nationer och nationsgränser som förkastliga. Vi anser istället att nationen är den naturliga bäraren av gemensamma värderingar, och att solidaritet inom nationens ram är den säkraste garantin för att utsatta grupper ska kunna få tillräckligt stöd även på längre sikt. Samtidigt fyller det också andra behov i en orolig värld.

Kombinationen av välfärdsliberalism och kosmopolitanism kan dessutom leda till att staten gör större åtaganden än den orkar med för välfärd utanför dess egna gränser.